Τι είναι το νεύρωμα Morton και πού οφείλεται;

Το νεύρωμα Morton είναι μια επώδυνη κατάσταση, η οποία εντοπίζεται στην περιοχή μεταξύ του 2ου και 3ου δακτύλου του ποδιού και επηρεάζει όλο το πέλμα. Στο νεύρωμα Morton αναπτύσσεται γύρω από ένα από τα νεύρα του ποδιού που οδηγούν στα δάκτυλα, μια πάχυνση του ιστού. Αυτή η κατάσταση προκαλεί έντονο πόνο με αίσθημα καύσου στο πέλμα και τα δάκτυλα του ποδιού, καθώς και μούδιασμα.
Σημαντικοί παράγοντες ανάπτυξης νευρώματος Morton θεωρούνται τα παπούτσια με ψηλό τακούνι ή πολύ σφιχτά παπούτσια (καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις ασκείται μεγαλύτερη πίεση στα μετατάρσια και στα νεύρα του πέλματος), ορισμένα αθλήματα (τα οποία δημιουργούν μεγάλη καταπόνηση στα πόδια) όπως το τρέξιμο ή το σκι και τέλος διάφορες παραμορφώσεις του ποδιού, όπως η σφυροδακτυλία, η πλατυποδία και το κότσι.
Παρουσιάζεται συνήθως σε γυναίκες μεταξύ 40-50 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες ηλικίες ή και άνδρες.

 Τι συμπτώματα προκαλεί το νεύρωμα Morton;

Το νεύρωμα Morton δεν προκαλεί κάποιο εξωτερικό σύμπτωμα, παρά μόνο πόνο. Συγκεκριμένα ο πόνος αυτός εντοπίζεται στο πέλμα του ποδιού, είναι καυστικός και αντανακλά στα δάκτυλα, τα οποία μπορεί να μουδιάζουν ή να παρουσιάζουν ένα αίσθημα καύσου. Το αίσθημα που προκαλείται κατά τη βάδιση είναι σαν να περπατάτε πάνω σε ένα βότσαλο.

Πώς διαγιγνώσκεται το νεύρωμα Morton;

Εάν ο πόνος επιμένει και δεν βελτιώνεται ακόμα και με την αλλαγή δραστηριοτήτων ή υποδημάτων, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον/την ορθοπεδικό σας. Στην κλινική εξέταση θα εντοπιστεί το σημείο μεταξύ 2ου και 3ου μεταταρσίου, που είναι το πιο σύνηθες σημείο του νευρώματος Morton.

Ο ορθοπεδικός σας θα σας ζητήσει να κάνετε απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφία, η οποία δείχνει τυχόν παραμορφώσεις του προσθίου ποδός, υπέρηχο και μαγνητική τομογραφία με σκιαγραφικό, οι οποίες αναδεικνύουν το νεύρωμα Morton.

Ποιες θεραπείες ενδείκνυνται για το νεύρωμα Morton;

Για το νεύρωμα Morton ενδείκνυνται διαφορετικές θεραπείες, αναλόγως τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και βάση αυτών ο/η ορθοπεδικός σας θα αποφασίσει την καταλληλότερη αγωγή.

Αρχικά, συνιστάται η συντηρητική αγωγή, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση χαμηλότερων και άνετων υποδημάτων, ανάπαυση του ποδιού, αποφυγή έντονων δραστηριοτήτων (χορός, τρέξιμο κ.α. ) και ορθοστασίας, χρήση κατάλληλων πάτων στα υποδήματα ώστε να απορροφώνται οι κραδασμοί και λήψη αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Εάν με αυτή τη μέθοδο δεν υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, τότε μπορεί να γίνει ένεση κορτιζόνης τοπικά με τη χρήση τοπικής αναισθησίας. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, επόμενο βήμα είναι η χειρουργική επέμβαση.

Χειρουργική επέμβαση

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ή ελαφρά καταστολή, η οποία και καθιστά τη διαδικασία εξαιρετικά ανώδυνη. Η επέμβασης διαρκεί περίπου μισή ώρα και κατά τη διάρκειά της αφαιρείται το προσβεβλημένο νεύρο.

Γενικότερα, η χειρουργική επέμβαση είναι επιτυχής, αλλά κάποιες φορές μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμο μούδιασμα των δακτύλων που έχουν πληγεί. Παρόλα αυτά οι ασθενείς δεν ενοχλούνται από το μούδιασμα αυτό και δηλώνουν ανακουφισμένοι, καθώς έχουν απαλλαγεί από τα επώδυνα συμπτώματα που τους προκαλούσε το νεύρωμα Morton και μπορούν πλέον να συνεχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες ευχάριστα, χωρίς να τους εμποδίζει μια δυσάρεστη κατάσταση.

Για διάστημα 2 εβδομάδων μετά την χειρουργική επέμβαση, το τραύμα πρέπει να παραμείνει στεγνό, ώστε να επουλωθεί πλήρως. Οι ασθενείς μετά την επέμβαση μπορούν να βαδίσουν άμεσα με την εφαρμογή άνετων υποδημάτων.