Τι είναι η βάδιση με έσω στροφή;

Η βάδιση με τα πόδια να κλίνουν προς τα μέσα ονομάζεται ”βάδιση με έσω στροφή”. Πρόκειται για σύνηθες πρόβλημα σε παιδιά ηλικιών από 1 μέχρι 6-7 ετών. Αναφέρεται και ως ‘’pigeon toe’’, δηλαδή ‘’δάχτυλο περιστεριού’’, εξαιτίας της προς τα μέσα στροφής του ποδιού. 

Φυσιολογικά, όταν γεννιέται ένα βρέφος, τα πόδια του κλίνουν περισσότερο προς τα μέσα εξαιτίας της στάσης που είχε μέσα στην κοιλιά. Αυτή η μικρή παραμόρφωση διορθώνεται από μόνη της.
Εάν ξεκινήσει να περπατάει το παιδί και δεν διορθωθεί η βάδιση τότε θεωρείται πως πρόκειται για βάδιση με έσω στροφή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της βάδισης με έσω στροφή;

Συνήθως, η έσω στροφή των ποδιών είναι ασυμπτωματική. Εφόσον διαπιστωθεί πόνος, ασύμμετρη στροφή του ισχίου ή προοδευτική δυσμορφία, απαιτείται περαιτέρω έλεγχος με ειδικές εξετάσεις.

Ποιες είναι οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν βάδιση με έσω στροφή;

Η κλινική εξέταση του παιδιού είναι απαραίτητη γιατί εκτιμάται από τον ορθοπαιδικό, η στροφή του μηριαίου και της κνήμης και γίνεται αξιολόγηση της ραιβότητας (έσω απόκλιση) του μεταταρσίου.

Ο συγκεκριμένος τρόπος βάδισης οφείλεται σε τρεις αιτίες:

-Προσαγωγή προσθίου ποδός/Ραιβό μετατάρσιο

Τα μηριαία οστά βρίσκονται σε έσω στροφή και αυτό γίνεται αντιληπτό μετά το δεύτερο χρόνο της ηλικίας του παιδιού.

Στην περίπτωση αυτή το πόδι παρεκκλίνει προς τα μέσα.  Εφόσον το πόδι είναι εύκαμπτο πιθανόν να μη χρειαστεί καμία θεραπεία, ενώ ένα πόδι δύσκαμπτο ίσως χρειαστεί παρέμβαση με διορθωτικούς γύψους. Σε σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

-Έσω στροφή της κνήμης

Η στροφική παραμόρφωση της κνήμης αφορά παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Οι γονείς ανακαλύπτουν το πρόβλημα όταν τα παιδιά μπλέκουν τα πόδια τους κατά τη διάρκεια της βάδισης.
Η στροφή της κνήμης προς τα μέσα μπορεί να συμβεί πριν τη γέννηση, καθώς τα πόδια προσαρμόζονται για να χωρέσουν στον περιορισμένο χώρο της μήτρας. Βελτιώνεται σχεδόν πάντα χωρίς θεραπεία, συνήθως πριν τη σχολική ηλικία.

-Έσω στροφή του μηριαίου
Αποτελεί το συχνότερο αίτιο έσω στροφής των ποδιών σε παιδιά ηλικίας 5-6 ετών. Διορθώνεται αυτόματα, σχεδόν σε όλα τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν. Χειρουργική επέμβαση (στροφική οστεοτομία μηριαίου) απαιτείται σε περιπτώσεις που το παιδί είναι ηλικίας άνω των 9 ετών και υπάρχουν λειτουργικά ή αισθητικά προβλήματα.

Ποια είναι η θεραπεία στην βάδιση με έσω στροφή;

Η έσω στροφή των κάτω άκρων στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία, αφού η διόρθωση γίνεται αυτόματα, με το πέρασμα των χρόνων. Συνήθως, χειρουργική επέμβαση (στροφική οστεοτομία) απαιτείται σε λιγότερο από το 1% των στροφικών παραμορφώσεων που δεν παρουσιάσουν βελτίωση μέχρι την εφηβική ηλικία.

Ποια είναι η πρόληψη για την βάδιση με έσω στροφή;

Η έσω στροφή κνήμης και η πρόσθια απόκλιση μηρών συνδέονται με την στάση όπου το παιδί κάθεται πάνω στις κνήμες του, με τα πόδια διπλωμένα (γνωστή και ως στάση W ). Η αντιμετώπιση είναι απλή, ενθαρρύνοντας το παιδί να αλλάξει αυτή την συνήθεια και να κάθεται οκλαδόν.
Όσο αφορά στα πόδια, εάν διαπιστωθεί κατά την βάδιση παραμόρφωση προς τα μέσα στα μετατάρσια, πρέπει το παιδί να φορέσει ειδικά παπούτσια που σταδιακά, θα διορθώσουν το σχήμα στα μετατάρσια και συνεπώς τα δάχτυλα. Σπανίως και σε μεγαλύτερη ηλικία, η λύση δίνεται χειρουργικά.