πτωση μεταταρσιων

Τι είναι η πτώση μεταταρσίων και πού οφείλεται;

Η πτώση μεταταρσίων είναι μια κατάσταση κατά την οποία έντονος πόνος παρουσιάζεται στο πέλμα και η βάδιση γίνεται δύσκολη. Τα αίτια που προκαλούν την πτώση μεταταρσίων μπορεί να είναι:

  1. Η ύπαρξη βλαισού δακτύλου (κότσι)
  2. Η δυσαναλογία μεταταρσίων
  • Βραχύς αχίλλειος τένοντας
  1. Αρθρίτιδα, η οποία συνοδεύει την πτώση μεταταρσίων, όπως ο δύσκαμπτος μεγάλος δάκτυλος, οι εκφυλιστικές αρθρίτιδες άλλων δακτύλων, η ρευματοειδής ή η ουρική αρθρίτιδα
  2. Το νεύρωμα Morton
  3. Η ηλικία, καθώς όσο αυτή αυξάνεται, αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισής της.
  • Το αυξημένο σωματικό βάρος
  • Το φύλο, καθώς εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες
  1. Παλαιότερος τραυματισμός με είσοδο και παραμονή ξένου σώματος που προκαλεί πόνο και φλεγμονή
  2. Κάταγμα κοπώσεως

Κάποιες φορές μπορεί να μην υπάρχει ξεκάθαρο αίτιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η πτώση μεταταρσίων μπορεί να οφείλεται σε χρόνια χρήση ακατάλληλων υποδημάτων, σε εφαρμογή ψηλοτάκουνων υποδημάτων ή σε χρόνια καταπόνηση από αθλητικές δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει η πτώση μεταταρσίων;

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα στην πτώση μεταταρσίων είναι ο πόνος στο πέλμα, ακριβώς στο σημείο πριν τα δάκτυλα, ο οποίος παρουσιάζεται κατά τη βάδιση. Συνήθως ο πόνος αυτός παρατηρείται τις πρωινές ώρες και επιδεινώνεται στη διάρκεια της ημέρας. Η αίσθηση που προκαλεί στους ασθενείς παρομοιάζεται σαν ένα βότσαλο, το οποίο  βρίσκεται συνεχώς στο πέλμα τους και τους προκαλεί έντονο πόνο και δυσφορία.

Πώς διαγιγνώσκεται η πτώση μεταταρσίων;

Ο ορθοπεδικός θα καταλάβει από την κλινική εικόνα του ασθενούς ότι πρόκειται για πτώση μεταταρσίων. Το πέλμα των ασθενών εμφανίζει επώδυνους κάλους, αποτέλεσμα υπερβολικής και χρόνιας πίεσης του σημείου αυτού. Πέρα όμως από την κλινική εικόνα, στη σωστή διάγνωση θα βοηθήσουν οι ακτινογραφίες του άκρου ποδός και κάποιες φορές η  μαγνητική τομογραφία και το πελματογράφημα. Για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων, όπως η ρευματοειδής ή η ουρική αρθρίτιδα συνιστώνται ειδικές αιματολογικές εξετάσεις, ώστε ο ορθοπεδικός να έχει μια ορθή εικόνα για τη διάγνωση.

Τι θεραπείες συνιστώνται για την αντιμετώπιση της πτώσης μεταταρσίων;

Η πτώση μεταταρσίων δεν είναι γενικά μια σοβαρή κατάσταση, μπορεί όμως να επηρεάσει αρνητικά τις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών. Η ανάπαυση, η παγοθεραπεία, η εφαρμογή καταλλήλων υποδημάτων που απορροφούν τους κραδασμούς, η χρήση πελμάτων  και η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων  μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αρχικών σταδίων της πτώσης μεταταρσίων. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν και ο πόνος δεν μειώνεται, ίσως να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση. Καθώς υπάρχουν πολλές επεμβάσεις για την αντιμετώπισή της, η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου εξαρτάται από τα αίτια της πρόπτωσης, την ηλικία και το σωματικό βάρος των ασθενών και τον τρόπο ζωής τους. Ορισμένες από αυτές τις μεθόδους είναι η διόρθωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου, η βράχυνση των εμπλεκομένων μεταταρσίων, οι διορθωτικές οστεοτομίες των μεταταρσίων κ.α. Οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται με τεχνικές ελάχιστες παρεμβατικότητας, οι οποίες εξασφαλίζουν στους ασθενείς άριστο αποτέλεσμα. Μετά την επέμβαση, οι ασθενείς μπορούν να περπατήσουν (μετά από λίγη ώρα) και δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν. Η αποθεραπεία διαρκεί συνήθως 2 με 4 εβδομάδες και εξαρτάται από τον τύπο της επέμβασης που έχει πραγματοποιηθεί.