Συνδρομο ταρσιαιου σωληνα

Τι είναι το σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα;

Σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα είναι η συμπίεση του οπίσθιου κνημιαίου νεύρου, και τα συμπτώματα παρουσιάζονται σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής του νεύρου, από τον αστράγαλο έως τον άκρο πόδα.

 Ο ταρσιαίος σωλήνας αποτελεί ένα ανατομικό οστικό κανάλι το οποίο σχηματίζεται μεταξύ του προέχοντος έσω τμήματος του αστραγάλου και των τενόντων και καμπτήρων μυών του άκρου ποδός. Μέσα σε αυτό το κανάλι, εκτός από τους τένοντες, πορεύονται και αρτηρίες- νεύρα που κατανέμονται στον άκρο πόδα. Το κνημιαίο νεύρο, που είναι υπεύθυνο μέσω των κλάδων του για την αισθητική νεύρωση του πέλματος πορεύεται σε αυτό το κανάλι. Όταν το νεύρο αυτό πιέζεται, η κατάσταση που προκύπτει είναι το σύνδρομο του ταρσιαίου σωλήνα ή γνωστό και ως νευραλγία του οπίσθιου κνημιαίου νεύρου.

Ποιες είναι οι αιτίες του συνδρόμου ταρσιαίου σωλήνα;

Το Σύνδρομο Ταρσιαίου σωλήνα προκαλείται από οτιδήποτε δημιουργεί συμπίεση στο οπίσθιο κνημιαίο νεύρο με συχνότερα αίτια τα εξής:

  • παραμορφώσεις της ποδοκνημικής και του ποδιού (υπερπρηνισμός, βλαισότητα του ποδιού κα πλατυποδία)
  • κιρσοί, γάγγλια, τενοντίτιδες ή και αρθριτικές αλλοιώσεις των οστών.
  • τραυματισμοί της ποδοκνημικής
  • συστηματικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης ή η αρθρίτιδα

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου ταρσιαίου σωλήνα;

Τα πιο συνήθη συμπτώματα που βιώνουν οι ασθενείς με σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα είναι ένα αίσθημα καύσου ή  ηλεκτρικού ρεύματος, μουδιάσματα και πόνος. Γίνονται αισθητά συνήθως στο εσωτερικό του αστραγάλου ή και στο κάτω μέρος του ποδιού αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις επεκτείνονται στην πτέρνα, στην ποδική καμάρα ή και τα δάκτυλα. Ο πόνος παρουσιάζεται στην όρθια στάση και τη βάδιση, χειροτερεύει μετά από πολύωρη ορθοστασία και ανακουφίζεται με την ανάπαυση.

Πως γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου ταρσιαίου σωλήνα;

  • λεπτομερές ιατρικό ιστορικό
  • ενδελεχής νευρολογική εξέταση με ψηλάφηση
  • αιματολογικός έλεγχος  ενδείκνυται  στην  υποψία  συστηματικού  νοσήματος
  • ακτινολογικός έλεγχος της περιοχής (απλή ακτινογραφία, αξονική και μαγνητική τομογραφία) αν εντοπιστεί ψηλαφητή μάζα ή αν η αρχική θεραπεία δεν αποφέρει αποτελέσματα
  • ηλεκτρομυογράφημα και κινητική και αισθητικήταχύτητα αγωγής του κνημιαίου νεύρου, εφόσον δεν έχει παρουσιαστεί βελτίωση με την συντηρητική αγωγή

Ποια είναι η θεραπεία του συνδρόμου ταρσιαίου σωλήνα;

Συντηρητική θεραπεία:

Η συντηρητική αντιμετώπιση συνίσταται σε μεταβολή των δραστηριοτήτων, ανάπαυση, χρήση ειδικών βοηθημάτων όπως ορθωτικά πέλματα και νάρθηκα για  χρονικό  διάστημα  από  6  έως  12  εβδομάδες. Επιπλέον η φυσικοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα συμβάλλουν στην μείωση των συμπτωμάτων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις επιλέγεται η ενέσιμη θεραπεία, με χρήση τοπικού αναισθητικού και κορτικοστεροειδή.

Αν η συντηρητική θεραπεία δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική απελευθέρωση του νεύρου μέσα στον ταρσιαίο σωλήνα.

Χειρουργική θεραπεία:

Στις  περιπτώσεις  που  η  αιτιολογία  του  συνδρόμου  είναι  κάταγμα  στη  περιοχή,  τραύμα  που  έχει  οδηγήσει  σε  μετατραυματική  καθηλωτική  νευρίτιδα,  γάγγλιο  η  ενδονευρικό όγκο, συσυτήνεται χειρουργική αντιμετώπιση. Η χειρουργική διάνοιξη του ταρσιαίου σωλήνα επιφέρει αποσυμπίεση του νεύρου και την εξαίρεση τυχόντων παραγόντων πίεσης σε αυτό.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και ο ασθενής δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, λόγω του ότι εφαρμόζονται τεχνικές ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Μετεγχειρητικά χρειάζεται ένα χρονικό  διάστημα  2 – 3  εβδομάδων ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.