Πελματογράφημα

Το πελµατογράφηµα είναι µια εξέταση η οποία πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικής συσκευής που λειτουργεί χωρίς ακτινοβολία ή ραδιενέργεια. Πρόκειται για μία μέθοδο κατά την οποία  καταγράφονται οι πιέσεις και οι δυνάμεις που ασκούνται, στην πελματιαία επιφάνεια του άκρου ποδός, από το βάρος του σώματος κατά τη στάση και κατά την διάρκεια της βάδισης. Επιπλέον μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για τις παθήσεις των κάτω άκρων, οι οποίες µπορεί να οφείλονται σε λάθος στάση του σώματος ή σε κακή μηχανική λειτουργία των ποδιών.
Τα αποτελέσματα αναλύονται και στη συνέχεια συστήνεται στον ασθενή η κατασκευή εξατομικευμένων ορθωτικών πελμάτων, τα οποία προσαρμόζονται σε όλα τα υποδήματα. Με αυτό το τρόπο διορθώνονται, στηρίζονται ή αποφορτίζονται τα κάτω άκρα καθώς και η σπονδυλική στήλη. Είναι μία εξέταση που μπορεί να εφαρμοστεί άφοβα σε ενήλικες και παιδιά, προσφέροντας αντικειμενικά και όχι εμπειρικά δεδομένα για την περαιτέρω αξιολόγηση και συνεκτίμηση τυχόν παθολογικών καταστάσεων.

Για ποιους λόγους γίνεται το πελµατογράφηµα;

Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην εξέταση του πελματογραφήματος, αφορούν είτε την πρόληψη, είτε την βελτίωση διαφόρων παθήσεων που ενδέχεται να περιορίζουν στις καθημερινές δραστηριότητες.

Μερικές από αυτές ενδεικτικά  μπορεί να είναι οι εξής:

-παθήσεις των πελμάτων (ασυμμετρίες της καμάρας), όπως πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία, προβλήματα στα μετατάρσια, άκανθα πτέρνας (ασύμμετρη ανάπτυξη οστού στην κάτω επιφάνεια της φτέρνας)
-αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα γονάτων, ισχίων, σπονδυλικής στήλης
-πόνους στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό.
-σκολίωση, χονδροπάθεια επιγονατίδας (πολύ συχνή στα κορίτσια), κάλους
-νευραλγίες, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ισχιαλγία, οσφυαλγία, προβλήματα στα κάτω άκρα λόγω σακχαρώδους διαβήτη
-σοβαρά διαστρέμματα, κατάγματα των κάτω άκρων και της λεκάνης
-ανισοσκελία

Ποια είναι τα είδη του πελματογραφήματος;

Η εξέταση του πελματογραφήματος μπορεί να χωριστεί σε:

  • στατικό: ο ασθενής στέκεται ακίνητος πάνω στην ειδική πλατφόρμα και ο πελματογράφος επεξεργάζεται την κατανομή, την εντόπιση και το μέσο όρο της μηχανικής πίεσης που κατανέμεται στα κάτω άκρα. Μετράει τις αποστάσεις, τις γωνίες και την επιφάνεια στήριξης και αναλύει τη σταθερότητα του εξεταζόμενου στην όρθια θέση. Οι πληροφορίες που αντλούνται, καταγράφονται στον υπολογιστή.
  • δυναμικό: ο ασθενής βαδίζει πάνω στην πλατφόρμα με κανονική ταχύτητα και φορά, για να καταγραφούν οι απαραίτητες πληροφορίες. Ο πελματογράφος αναλύει τις φάσεις του βηματισμού, δίνει το γράφημα της φόρτισης, τη μέγιστη πίεση, το χρόνο επαφής και κάθετης συνιστώσας του σωματικού βάρους. Μετράει επίσης την πίεση που ασκείται κατά τη διάρκεια της βάδισης και συγκρίνει βήματα από στατική και δυναμική μέτρηση, δίνοντας τη δυνατότητα ανάλυσης μεταξύ των δύο ποδιών. Η δυναμική μέτρηση επαναλαμβάνεται για επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων της εξέτασης.

Τι ακολουθεί μετά τη διάγνωση;

Δίνεται η δυνατότητα κατασκευής ειδικών, ορθοπεδικών πελμάτων τα οποία εφαρμόζονται εσωτερικά των υποδημάτων, μετατρέποντας τα σε ανατομικά. Έτσι, επιτυγχάνεται η σωστή λειτουργία του ποδιού αποφεύγοντας λανθασμένους πρηνισμούς και υπτιασμούς καθώς επίσης επιτυγχάνεται και η απορρόφηση κραδασμών κατά την διάρκεια της βάδισης ή του τρεξίματος.

Στην περίπτωση που υπάρχουν ανατομικές αποκλίσεις στα κάτω άκρα, αντιμετωπίζονται συνδυαστικά με μέσα παθητικής και ιδιοδεκτικής υποστήριξης και προτείνεται ειδικό ασκησιολόγιο, για να διασφαλιστεί η ορθή ανατομική ευθυγράμμιση στο κάτω άκρο.

Άμεσα, μετά την τοποθέτηση των ειδικών πελμάτων, υπάρχει εμφανής ανακούφιση από πόνους, η λειτουργία του ποδιού αποκαθίσταται και στο εξής προστατεύονται τα κάτω άκρα και η μέση από τραυματισμούς και αλλά χρονιά προβλήματα.

Συνοπτικά

Το πελµατογράφηµα είναι για μια γρήγορη και ανώδυνη εξέταση, η οποία βοηθάει τον ασθενή να απαλλαγεί από χρόνιους πόνους σε διάφορα σημεία του σώματός του, προλαμβάνοντας την εξέλιξή τους. Το γεγονός πως δεν χρησιμοποιείται ακτινοβολία για την διενέργεια της εξέτασης, την καθιστά προσιτή και ακίνδυνη. Άλλωστε, αφορά όλες τις ηλικίες ανεξαρτήτως πάθησης και βοηθά σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητάς.