Ποια είναι τα συμπτώματα;
Η αρχική αίσθηση του συνδρόμου εκδηλώνεται σαν βάρος στον καρπό. Σταδιακά εξελίσσεται σε μούδιασμα που φτάνει στα τρία πρώτα δάχτυλα, κυρίως τον αντίχειρα και το δείκτη. Τα ήπια συμπτώματα επηρεάζουν τις περισσότερες φορές την παλάμη και σπανιότερα το χέρι πάνω από τον καρπό, αλλά μπορεί να εξαπλωθούν μέχρι τον ώμο. Τα σοβαρότερα συμπτώματα εκδηλώνονται με μούδιασμα ή μειωμένη αντοχή και δύναμη στα δάχτυλα, τον αντίχειρα ή και σε ολόκληρο το χέρι.
Πως γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση τίθεται μέσω κλινικής εξέτασης η οποία. Ο ορθοπαιδικός εφαρμόζει μία σειρά από δοκιμασίες, ώστε να διαπιστωθούν οι λόγοι που προκαλούν το πρόβλημα.
Εν συνεχεία προτείνεται εργαστηριακός έλεγχος με ηλεκτρονευγράφημα και ηλεκτρομυογράφημα ,προκειμένου να καταγραφεί η αισθητική και κινητική ταχύτητα του μέσου νεύρου.
Σπανιότερα απαιτούνται ειδικές εξετάσεις για τον καθορισμό της αιτιολογίας της νόσου όπως η μαγνητική τομογραφία του καρπιαίου σωλήνα.
Ποια είναι η θεραπεία για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;
Ανάλογα με τα κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα και κρίνοντας τη βαρύτητα του συνδρόμου, ο ορθοπεδικός σε συνεννόηση με τον ασθενή συστήνει την κατάλληλη θεραπεία.
Η αντιμετώπιση μπορεί αρχικά να είναι συντηρητική, με χρήση νάρθηκα και αποφυγή κινήσεων κάμψεως του καρπού. Η ξεκούραση ανακουφίζει τα συμπτώματα και πολλές φορές συστήνεται και η παράλληλη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Η έγχυση κορτιζόνης στον καρπιαίο σωλήνα προσφέρει προσωρινή ανακούφιση στο 80% των περιστατικών μετά από περίπου 6 εβδομάδες.
Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα αντιμετωπίζεται εύκολα και αποτελεσματικά , με τη χειρουργική διάνοιξη αποσυμπίεσης του μέσου νεύρου. Γίνεται με τοπική αναισθησία και χρήση ειδικών μεγεθυντικών φακών λόγω της λεπτότητας των χειρισμών και της μικρής τομής, μέσω της οποίας γίνεται η επέμβαση (μικροχειρουργική τεχνική). Δεν απαιτείται παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο. Μετά την επέμβαση η πλήρης αποκατάσταση των κινήσεων του χεριού απαιτεί 2-3 μήνες.
Πoια είναι η πρόληψη στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;
Οι δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις στους καρπούς είναι η κύρια αιτία του συνδρόμου. Εκεί ακριβώς κρύβεται και ο τρόπος πρόληψης του συνδρόμου. Οι παρακάτω ενέργειες μπορούν να βοηθήσουν:
-καλή στάση του σώματος
-εργονομικά εργαλεία και θέσεις εργασίας
-τακτική εκτέλεση μυοχαλαρωτικών ασκήσεων (κάμψεις και εκτάσεις του καρπού)
-συχνή ξεκούραση και τίναγμα χεριών και ποδιών, καθώς και αλλαγή στάσης στη θέση στη διάρκεια της εργασίας