tzortzi-paraskevi-orthopedikos-xeirourgos-iatrikh-proliptiki

Η Προληπτική Ιατρική είναι πολύ σημαντικός κλάδος της Ιατρικής Επιστήμης . Αποτελεί τη συντονισμένη και ορθολογικά στοχευμένη  προσπάθεια για τον αποκλεισμό ή/ και αποτροπή εκδήλωσης νοσημάτων βλαπτικών για το άτομο, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Στόχος της πρόληψης είναι η αποφυγή του πρώιμου κυρίως θανάτου και η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης με όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η πρόληψη διακρίνεται σε πρωτογενή και δευτερογενή.

  • Πρωτογενής πρόληψη: Στοχεύει στο να μειώσει ή να εξαλείψει τους «επικίνδυνους παράγοντες».  Παραδείγματα αποτελούν τα λοιμώδη νοσήματα για τα οποία πρέπει να γίνονται υποχρεωτικοί εμβολιασμοί, η πρόληψη των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων και Σακχαρώδη Διαβήτη με τη διακοπή του καπνίσματος, την υιοθέτηση σωστής διατροφής και σωματικής άσκησης και αποφυγής της χρήσης του αλκόολ.
  • Δευτερογενής πρόληψη: Περιλαμβάνει τη γρήγορη, έγκαιρη διάγνωση νοσημάτων σε αρχικό στάδιο προκειμένου να γίνει έγκαιρη θεραπευτική παρέµβαση για να αποτρέψει την εκδήλωση της νόσο.

Παραδείγµατα: Pap test , Ψηλάφηση µαστών και Μαστογραφία, Εξέταση κοπράνων για µικροαιµορραγία  από το γαστρεντερικό, Screening στην κοινότητα για γλαύκωµα ή υπέρταση, έλεγχος για την οστεοπόρωση.

Η Πρόληψη σώζει ζωές και η Πρόληψη εξαρτάται κυρίως από εμάς τους ίδιους. Αν μάθουμε να ζούμε υγιεινά, σε αντιστοιχία με τις ανάγκες του οργανισμού μας και σε αρμονία με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον που μας περιβάλλει, διαφυλάττουμε την καλή μας υγεία και αυξάνουμε τη διάρκεια της ζωής μας.

Ως γιατροί πρέπει να ακολουθούμε τη ρήση του Ιπποκράτη «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν»  και να συμμετέχουμε ενεργά στη διαπαιδαγώγηση των ασθενών μας στις αρχές της προληπτικής ιατρικής.

 Με το προσωπικό μας παράδειγμα και την οργανωμένη και με στόχους παρακολούθηση των ασθενών μας, μπορούμε να συμβάλλουμε σε μια πιο υγιή και ευτυχισμένη κοινωνία.

Οι μεγαλύτεροι εχθροί για την υγεία δεν είναι τα μικρόβια, οι ιοί και ο καρκίνος, αλλά η φτώχεια, η άγνοια και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», (Τριχόπουλος, 1982).