tzortzi paraskevi orthopedikow xeiroyrgos antimetwpish katagmatwn

Αντιμετώπιση καταγμάτων

Τι είναι το κάταγμα;

Τα οστά είναι ένας ζωντανός, ανθεκτικός ιστός. Συνδέονται μεταξύ τους με τις αρθρώσεις και σχηματίζουν τον ανθρώπινο σκελετό. Είναι κατασκευασμένα με συγκεκριμένη αρχιτεκτονική διάταξη χάρη στην οποία μπορούν να αντέξουν πολλά φορτία. Όταν λοιπόν ο ανθρώπινος σκελετός δεχθεί φορτίο μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να αντέξει, προκαλούνται κατάγματα.
Η ύπαρξη οστεοπόρωσης σε ένα άτομο το καθιστά πιο ευάλωτο σε κατάγματα, αφού κάθε ενδεχόμενη πτώση ή πίεση από κάποιο φορτίο θα ασκήσουν στα αδύναμα οστά πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις.
Τα συμπτώματα καθορίζονται από τη θέση και τη σοβαρότητα του κατάγματος και είναι:
1. πόνος και αδυναμία της κίνησης του μέλους όπου υπάρχει κάταγμα
2. τοπικό οίδημα
3. ευαισθησία στην πίεση
4. εκχύμωση
5. παραμόρφωση
6. κριγμός
Η αντιμετώπιση καταγμάτων πρέπει να είναι άμεση, ώστε να αποφευχθούν επίπονες, δυσάρεστες καταστάσεις για τον ασθενή.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι στην αντιμετώπιση καταγμάτων;

Οι βασικοί στόχοι στην αντιμετώπιση καταγμάτων είναι:
i. Η ανάταξη του κατάγματος, ώστε να αποκατασταθεί ο άξονας και η ανατομία του οστού
ii. Η πώρωση του κατάγματος
iii. Η εξασφάλιση επαρκούς αναλγησίας
iv. Η γρήγορη και ασφαλής ακινητοποίηση του οστού, ώστε να έχουμε άμεση κινητοποίηση του/της ασθενούς

Ποιες είναι θεραπευτικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση καταγμάτων;

Η αντιμετώπιση καταγμάτων εξαρτάται από τον τύπο κατάγματος, τη σοβαρότητα, τη θέση και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του/της ασθενούς.
Οι θεραπευτικές μέθοδοι που ακολουθούμε σήμερα για την αντιμετώπιση καταγμάτων είναι μοντέρνες αναίμακτες τεχνικές, όπως η ενδομυελική ήλωση. Η ενδομυελική ήλωση είναι μια επέμβαση ελάχιστης επεμβατικότητας, με τη χρήση συγχρόνων υλικών, που πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση καταγμάτων. Πρόκειται για μια κλειστή μέθοδο, χωρίς ανοικτό χειρουργικό τραύμα που πραγματοποιείται υπό την ακτινοσκοπική καθοδήγηση. Τα πλεονεκτήματά της στην αντιμετώπιση καταγμάτων είναι πολύ σημαντικά:
i. Μικρές τομές
ii. Χαμηλό ποσοστό φλεγμονής
iii. Μικρός χρόνος χειρουργείου
iv. Ελάχιστη αιμορραγία, λόγω του κλειστού τύπου της επέμβασης, χωρίς έκθεση του τραύματος
v. Άμεση κινητοποίηση του/της ασθενούς με δυνατότητα βάδισης ακόμα και την επόμενη ημέρα
Τα τελευταία χρόνια στον τομέα της τραυματολογίας διαθέτουμε πληθώρα υλικών και τεχνικών, που μας δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις καταγμάτων.

Έχουμε γνώσεις πολύτιμες και καθοριστικές, που μαζί µε την ικανότητα πρόληψης και αντιμετώπισης και την κατανόηση της επιπτώσεως του τραύματος στην λειτουργία πολλών άλλων οργάνων και συστημάτων φαινομενικά άσχετων µε αυτό, οδήγησαν στην τεράστια πρόοδο των τελευταίων ετών στον τοµέα της τραυματολογίας. Θα πρέπει να τονίσουμε, ότι η ενημέρωση κάθε Ορθοπαιδικού στον µμεγάλο αυτό τομέα είναι επιτακτική υποχρέωση και όχι επιλογή.
Μετά από κάθε χειρουργική επέμβαση θα πρέπει οι ασθενείς να ακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο θα τους βοηθήσει να επανέλθουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες γρηγορότερα και με ασφάλεια.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα κατάγματα;

Τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε να αποφύγουμε ένα κάταγμα, καθώς μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή ακόμα και σε καταστάσεις όπου δεν ευθυνόμαστε εμείς. Δηλαδή, ένα κάταγμα μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια κάποιου αθλήματος ύστερα από πτώση ή από μεγάλη άσκηση πίεσης σε κάποιο μέλος του σώματός μας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε ένα κάταγμα είναι να φοράμε πάντα το σωστό εξοπλισμό στα αθλήματα και να γνωρίζουμε τρόπους αντιμετώπισης ενδεχομένου κατάγματος, π.χ. σε περίπτωση πτώσης σωστή τοποθέτηση χεριών ή ποδιών για ελαχιστοποίηση του κινδύνου.

Τα άτομα με οστεοπόρωση, τα οποία είναι και πιο ευάλωτα σε κατάγματα θα πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικά.
Ο ορθοπαιδικός μπορεί να υπολογίσει τον καταγματικό κίνδυνο καθώς και τον κίνδυνο για πτώση, μέσω ειδικών εργαλείων όπως το Frax ή το ερωτηματολόγιο Garvan Fracture risk calculator . Μέσω των εργαλείων αυτών σε συνδυασμό με τη μέτρηση της οστικής μάζας και των κατάλληλων εργαστηριακών αιματολογικών εξετάσεων, ο ορθοπεδικός μπορεί να αποφασίσει αν πρέπει να δοθεί αγωγή ή όχι καθώς και να δώσει διατροφικές συμβουλές, οδηγίες για την πρόληψη πτώσεων, ασκήσεις κατάλληλες για τη μυϊκή ενδυνάμωση και τη βελτίωση της οστικής αντοχής.
Κύριες εντοπίσεις οστεοπορωτικών καταγμάτων αποτελούν το ισχίο, ο καρπός και τα άνω άκρα κοντά στους ώμους και η σπονδυλική στήλη. Θέσεις που κάθε κάταγμα συνεπάγεται πόνο, παραμόρφωση και απώλεια λειτουργικότητας.

Χωρίς τις κατάλληλη ευαισθητοποίηση για τον έγκυρο και ολοκληρωμένο έλεγχο της οστεοπόρωσης σε κάθε μεταεμμηνοπαυσιακή γυναίκα ή άνδρα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών δεν θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε την τεράστια οικονομική, ψυχολογική και κοινωνική επιβάρυνση που προκαλούν τα κατάγματα.

Το ιατρείο μας αποτελεί μέρος του δικτύου του Ηλεκτρονικού Ιατρείου της Οστεοπόρωσης (Elecost) και παρέχει προτυποποιημένο έλεγχο και παρακολούθηση της οστεοπόρωσης.

Η σωστή ενημέρωση για την πρόληψη των καταγμάτων και η ορθή, εξατομικευμένη και ολοκληρωμένη αντιμετώπισή του καταγματία αποτελεί προσωπικό όραμα της γιατρού. Από την πρώτη στιγμή που ήρθε σε επαφή με την ορθοπαιδική ως νέα χειρουργός, ασπάστηκε απόλυτα και ακολουθεί πιστά τη φιλοσοφία της ΑΟ (παγκόσμιο δίκτυο χειρουργών για την αντιμετώπιση του τραύματος και των μυοσκελετικών διαταραχών) : « η ζωή είναι κίνηση και η κίνηση είναι ζωή».