Αρθροσκοπήσεις – αθλητικές κακώσεις

Αρθροσκόπηση είναι η επέμβαση με την οποία ο ορθοπαιδικός με τη βοήθεια ειδικής κάμερας διαμέτρου 3-5mm έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει το εσωτερικό μιας άρθρωσης χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό.

Ο χειρουργός μπορεί με την αρθροσκόπηση να διαπιστώσει, να διαγνώσει και να θεραπεύσει ενδαρθρικά προβλήματα.

Αρθροσκόπηση πραγματοποιείται με μεγαλύτερη συχνότητα στο γόνατο και στον ώμο και λιγότερο συχνά στην ποδοκνημική, το ισχίο, τον αγκώνα, τον καρπό και τη σπονδυλική στήλη.

Με την αρθροσκόπηση χρειάζονται μόνο μικρές τομές στο δέρμα, ενώ ο χειρουργικός τραυματισμός στους υποκείμενους ιστούς είναι ελάχιστος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μετεγχειρητικός πόνος να είναι ελάχιστος σε σχέση με τις ανοιχτές επεμβάσεις στις οποίες πραγματοποιούνται χειρουργικές τομές, η αποκατάσταση είναι καλύτερη και δεν προκαλούνται δύσμορφες ουλές στο δέρμα. Στην πλειονότητα των αρθροσκοπικών επεμβάσεων ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του λίγες ώρες μετά από την επέμβαση.

Τέλος, με την αρθροσκόπηση η ορατότητα εντός της άρθρωσης είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις ανοιχτές επεμβάσεις. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου όλων των τμημάτων της άρθρωσης με σχετικά ατραυματικό και ταχύ τρόπο.

Μεγάλο μέρος των χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται ανοιχτά είναι δυνατό να γίνουν και αρθροσκοπικά, ενώ δεν ισχύει το αντίθετο.

Ενδείξεις αρθροσκόπησης του ώμου

Η αρθροσκόπηση του ώμου πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση των παρακάτω παθήσεων:

  • Ρήξη ή αποκόλληση επιχείλιου χόνδρου
  • Ρήξη συνδέσμων του ώμου σε εξαρθρήματα ή αστάθεια
  • Παθήσεις του τένοντα του δικεφάλου
  • Ρήξη των στροφέων τενόντων του ώμου
  • Σύνδρομο πρόσκρουσης
  • Δυσκαμψία ώμου και παγωμένος ώμος
  • Βλάβη του αρθρικού χόνδρου
  • Ορισμένα ενδαρθρικά κατάγματα
  • Παρουσία αρθρίτιδας και ξένων σωμάτων
  • Φλεγμονή του υμένα του ώμου σε αρθρίτιδες
  • Παθήσεις της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης

Aρθροσκόπηση του Γόνατος

Η αρθροσκόπηση του γόνατος είναι μία ελάχιστα παρεμβατική επέμβαση που βοηθά στη διάγνωση και αντιμετώπιση των ενδαρθρικών προβλημάτων του γόνατος. Με την επέμβαση αυτή είναι δυνατό να εξετασθούν οπτικά αλλά και ψηλαφητικά όλα τα ενδαρθρικά στοιχεία του γόνατος, δηλαδοί οι χιαστοί σύνδεσμοι, οι μηνίσκοι έσω και έξω καθώς και ο αρθρικός χόνδρος που επενδύει τα οστά.

Η άρθρωση του γόνατος δημιουργείται από την σύνδεση του μηριαίου οστού με την κνήμη. Οι επιφάνειες των οστών καλύπτονται από αρθρικό χόνδρο και ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος (ΠΧΣ) τα συνδέει. Μεταξύ των αρθρικών επιφανειών παρεμβάλλονται οι δύο μήνισκοι, ο έσω και ο έξω.

Οι κυριότερες ενδείξεις πραγματοποίησης της αρθροσκόπησης είναι:

  • Διάγνωση ενδαρθρικών προβλημάτων του γόνατος
  • Ρήξη των μηνίσκων του γόνατος
  • Συνδεσμοπλαστική του προσθίου χιαστού συνδέσμου
  • Συνδεσμοπλαστική του οπισθίου χιαστού συνδέσμου
  • Απομάκρυνση ελεύθερων σωμάτων
  • Οστεοχόνδρινες βλάβες
  • Αρθρίτιδα
  • Υμενικές παθήσεις
  • Επιλεγμένα κατάγματα κνημιαίων κονδύλων
  • Σηπτική αρθρίτιδα

Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από την εμπειρία του χειρουργού και το είδος της ενδαρθρικής βλάβης. Η αρθροσκοπική μηνισκεκτομή διαρκεί περίπου 15 λεπτά, ενώ η συνδεσμοπλαστική του προσθίου χιαστού με αυτομόσχευμα περίπου 1 ώρα.
Στη συνέχεια παρατίθενται ορισμένες επιλεγμένες εικόνες από την αρθροσκόπηση του γόνατος.

Ποιά είναι τα μειονεκτήματα της αρθροσκόπησης;

Η αρθροσκόπηση έχει λίγα μειονεκτήματα αλλά πολλά πλεονεκτήματα. Τα κυριότερα πλεονεκτήματα είναι ο μικρός τραυματισμός της άρθρωσης, η μικρή νοσηρότητα, ο χαμηλός κίνδυνος επιπλοκών, το μικρό τραύμα, η βραχύχρονη παραμονή στο νοσοκομείο, ο ελάχιστος ή ανύπαρκτος μετεγχειρητικός πόνος και η καλύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Προϋπόθεση επιτυχίας είναι όμως η εμπειρία και η ειδική εκπαίδευση του χειρουργού, η ακριβής προεγχειρητική διάγνωση, η καλή χειρουργική τεχνική και ο κατάλληλος εξοπλισμός.

Τι είδους αναισθησία χρησιμοποιείται;

Συνήθως εφαρμόζεται συνδυασμός περιοχικής αναισθησίας μαζί με γενική αναισθησία με λαρυγγική μάσκα. フε την αναισθησία αυτή ο ασθενής εισπνέει ένα αναισθητικό αέριο και κοιμάται κατά τη διάρκεια της επέμβασης χωρίς όμως όμως να καταστέλεται το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και το κέντρο της αναπνοής. Χορηγούνται ελάχιστα φάρμακα σε σχέση με τη γενική αναισθησία και ο ασθενής αναπνέει μόνος του χωρίς να εξαρτάται από τον αναπνευστήρα. Πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η ασφαλής αναισθησία, η μετεγχειρητική αναλγησία, η δυνατότητα άμεσης κινητοποίησης και η ταχεία έξοδος από το νοσοκομείο.

Πόσο χρόνο διαρκεία η παραμονή στο νοσοκομείο;

H παραμονή στο νοσοκομείο μετά από μηνισκεκτομή είναι περίπου 3 ώρες ενώ μετά από συνδεσμοπλαστική 1 ημέρα.

Πόσο θα πονέσω την ημέρα μετά την επέμβαση;

Η αρθροσκόπηση του γόνατος για την αντιμετώπιση ιδίως μηνισκικών ρήξεων είναι σχεδόν ανώδυνη. Ο ασθενής μπορεί να βαδίσει με βακτηρίες και να κάμψει το γόνατο σε μεγάλο βαθμό άμεσα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της αρθροσκόπησης;

Οι επιπλοκές της αρθροσκόπησης είναι σχετικά λίγες και είναι δυνατό να οφείλονται στην αναισθησία ή στη ίδια την επέμβαση. Σε γενικές γραμμές όλες οι επιπλοκές είναι αναστρέψιμες και αντιμετωπίσιμες.

Πότε αρχίζει η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση;

Η αποκατάσταση αρχίζει από την στιγμή που τελειώνει το χειρουργείο στο χώρο της ανάνηψης όπου ζητάται από τον ασθενή να αρχίσει την κίνηση των μελών του ενώ θα ενθαρρυνθεί για να κινητοποιηθεί πλήρως όταν επιστρέψει στο δωμάτιό του. Το πλήρες πρόγραμμα φυσικοθεραπείας αρχίζει την επομένη.