Προληπτικός έλεγχος οστεοπόρωσης

Ευχαριστούμε το thecaller.gr για την δημοσίευση του άρθρου μας : Προληπτικός έλεγχος οστεοπόρωσης

Λίγα λόγια για το άρθρο

Ο προληπτικός έλεγχος υγείας απασχολεί τα τελευταία χρόνια σοβαρά όλο τον τομέα Υγείας στη χώρα μας, διότι συμβάλλει ουσιαστικά στην έγκαιρη διάγνωση μιας παθολογικής κατάστασης σε πρώιμο στάδιο. Η ορθοπαιδικός στην Αγία Παρασκευή Τζώρτζη Παρασκευή μας εξηγεί αναλυτικά.

Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος (check-up) αποτελεί κάτι τόσο σημαντικό για την υγεία μας που ωστόσο παραμελούμε. Σύμφωνα με έρευνες υπολογίζεται ότι μπορεί να παρατείνει μέχρι και δέκα χρόνια τη ζωή του ατόμου και να του προσφέρει υψηλότερη ποιότητα ζωής.

Το είδος των εξετάσεων και  η συχνότητα του προληπτικού ελέγχου, διαφέρουν  από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από το φύλο, την ηλικία, το κληρονομικό και ατομικό ιστορικό.

Υπάρχει ένα νόσηµα που απειλεί άµεσα την ποιότητα ζωής κυρίως των γυναικών, αλλά σε σημαντικό βαθµό και των αντρών. Πρόκειται για την οστεοπόρωση, μια νόσο «ύπουλη» που δεν δίνει συμπτώματα μέχρι να συµβεί κάποιο κάταγµα.

Από τις γυναίκες που πάσχουν, µία στις τρεις θα πάθει κατά τη διάρκεια της ζωής της κάποιο οστεοπορωτικό κάταγµα που, συνήθως, είναι συνέπεια ατυχήµατος χαµηλής βίας, όπως ένα απλό πέσιµο.

Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν οστεοπόρωση δεν το ξέρουν, γιατί δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ και, συνήθως, το ανακαλύπτουν αφού πάθουν κάποιο κάταγµα

Ο προληπτικός έλεγχος για οστεοπόρωση καλό είναι να γίνεται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Όλες οιγυναίκες και άντρες άνω των 50 ετών πρέπει να κάνουν τεστ οστικής πυκνότητας.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ